luni, 19 iulie 2010

5 Alimente periculoase

5 Alimente periculoase din frigider

Indiferent de anotimp, multi dintre noi obisnuiesc sa depoziteze în frigider o serie de alimente nesanatoase de care nu avem neaparat nevoie, dar care, potrivit specialistilor, pot provoca adevarate "dezastre nutritionale" atunci când sunt consumate. Acest tip de produse sunt considerate "rele" pentru ca au adaosuri considerabile de calorii, grasimi, sare si/sau zahar. Expertii, citati de WebMD, au realizat o lista cu cele mai periculoase 10 alimente pe care e bine sa nu le pastram în frigider:

1. Maioneza

Este alba si gustoasa, dar contine mult prea multe calorii pentru a merita riscul unui consum exagerat cantitativ. Este avertismentul medicilor nutritionisti lansat celor care obisnuiesc sa consume frecvent maioneza, fie în salate sau în sendvisuri. Potrivit expertilor, 40 de grame de maioneza contin 360 de calorii. Recomandare: puteti folosi, pe lânga maioneza light, alte ingrediente mai putin periculoase pentru silueta, cum ar fi mustarul sau chili.

2. Sucurile dulci si acidulate

Bauturile racoritoare dulci si acidulate sunt peste tot, în restaurante, supermarketuri, la chioscuri, mai ales pe timpul verii, când setea este mai intensa. Însa, astfel de sucuri nu contin nutrientii atât de necesari organismului, ci mai degraba un exces de calorii. În plus, îndulcitorii si colorantii artificiali cresc riscul de diabet si alte boli cronice, cel mai periculos fiind aspartanul. Recomandare: consumati în special apa plata atunci când va este sete. De asemenea, ceaiul verde sau cel negru va asigura necesarul de antioxidanti, iar laptele degresat contine nutrienti de baza, cum ar fi calciu, vitamina D, vitamina B12, potasiu si magneziu.

3. Bauturile alcoolice

Abuzul de alcool este consecinta cea mai probabila a lipsei de control în privinta bauturilor alcoolice stocate în exces în frigider. Si cel mai afectat organ în acest caz este ficatul, care va fi fortat sa metabolizeze acizii grasi în exces dupa un consum exagerat de alcool. Totodata, si celulele creierului sunt expuse pericolului unui abuz de alcool. Potrivit statisticilor, un pahar de vin contine în jur de 170 de calorii, o doza de bere 150 de calorii, iar 50 de ml de lichior, gin, votca sau whisky înseamna 105 calorii.

4. Carne procesata

Fie ca este vorba de sunca, salam, mici, cârnati sau pastrama, acest tip de carne este periculoasa pentru organism din cauza continutului ridicat de sare, nitrati si grasimi. Carnea procesata creste riscul unor boli grave, cum ar fi cancerul de colon
, din cauza substantelor folosite pentru conservarea acestui tip de carne. De asemenea, cantitatea mare de sodiu este asociata cu declansarea sau agravarea unor maladii cardiovasculare.

5. Hot-dog si sosuri

Intrând în aceeasi categorie, a produselor din carne procesata, hot-dog-ul este "alimentul" preferat în special de americani, unii dintre acestia având nelipsite rezerve "strategice" în frigider. Dar si europeni nu se dau în laturi când este vorba de produse de acest fel, fie ca sunt înlocuite cu hambugeri sau saorme. Multi dintre consumatori argumenteaza ca prefera sa stocheze în frigider astfel de produse si sosuri pentru ca sunt foarte usor de preparat la cina, de pilda. Dar experti trag un nou semnal de alarma: sarea si grasimile în exces fac din aceste alimente adevarate bombe calorice extrem de periculoase pentru organism!

Niciun comentariu: