Cum afecteaza tigarile o femeie? Aceasta isi pierde pe rand: feminitatea, vocea si placerea de a face sex. Tutunul este daunator nu numai erectiei barbatilor dar si lubrifierii femeii, micsorand din placere. Nicotina dezechilibreaza nivelul hormonal al femeii, astfel incat nivelul scazut al estrogenului poate cauza uscaciune vaginala, subtierea tesuturilor vaginale, flux redus de sange in zona genitala si o sensibilitate scazuta, toate astea contribuind la probleme de excitatie sexuala sau de orgasm. Dupa numai 3 zile de la eliminarea fumatului se imbunatateste fluxul sangvin, arterele nu mai sunt blocate, iar femeia isi regaseste sexualitatea.
Multe femei, indiferent de varsta, fumeaza considerand ca fumatul pune in valoare personalitatea.
Consecintele dezastruoase asupra sanatatii proprii sunt amplificate de consecintele asupra sanatatii viitorilor copii, a dezvoltarii lor neuropsihice.
Mentionam unele consecinte ale acestui viciu: pielea fumatoarelor devine uscata, deshidratata, fara stralucire, colorata spre galbui sau brun cenusiu, parul (puful) de pe fata (la fumatoare) este mai abundent decat in mod normal, iar cuperoza este destul de frecventa. Tigarea strica vocea. Respiratia capata un miros dezagreabil; fumatoarele, dimineata, au un gust amar si dureri de cap. Actiunea negativa a tutunului asupra pielii este una din cauzele imbatranirii. Numarul mare de riduri este atribuit intoxicatiei cu nicotina, care ataca fibrele elastice ale dermei, iar fumul de tigara obliga fumatoarele la o mimica nefireasca, caci le irita ochii avand urmari neplacute asupra vederii.
Prezentam si alte urmari ale fumatului: epiderma obrazului se subtiaza, pierzandu-si calitatea de aparare impotriva agentilor externi; femeile care furmeaza par mult mai in varsta decat sunt in realitate. Glandele sebacee si sudoripare se reduc sau se atrofiaza. Pielea e greu hranita cu oxigen, fumul face sa se oxigeneze greu vasele sanguine din pricina combinarii oxidului de carbon pe care-l contine, cu hemoglobina.
Si, totusi, fumam!
In randurile urmatoare, vom incerca sa dam cateva sfaturi celor care nu vor sa renunte la fumat, cunoscand toate riscurile la care stiu ca sunt supuse.
Efectele fumatului asupra organismului
Datorita nicotinei, fumatoarele pot capata pete galbene pe degete. Pentru a indeparta petele galbene de pe degete, acestea vor fi frecate cu piatra ponce, apoi cu suc de lamaie, sau dupa ce lamaia a fost stoarsa se poate folosi coaja respectiva. Mirosul neplacut al gurii poate fi ameliorat prin clatirea cu apa de gura. Se pare totusi ca numai clatitul gurii nu e suficient pentru a masca viciul, caci uneori la persoanele care fumeaza, li se ingalbenesc dintii si cu toate ca isi curata dintii cu peria de dinti si apa de gura, nu reusesc sa le redea albeata.
Medicul stomatolog poate rezolva desigur problema, numai ca dintii se vor ingalbeni din nou, daca viciul continua, iar operatia prea des efectuata, poate duce la uzarea emailului.
Sunt recomandate de specialisti unele trucuri prin care petele de nicotina pot dispare, bazate pe proprietatea glicerinei de a absorbi nicotina, dintii mentinandu-si albeata lor. Astfel, pe periuta de dinti, dupa periatul zilnic obisnuit, se pun cateva picaturi de glicerina cu care se perie dintii in continuare.
Se mai poate folosi lamaia (cateva picaturi puse pe periuta de dinti) sau apa oxigenata (o lingurita de apa oxigenata la un pahar cu apa cu care se sterg dintii folosind un tampon mic de vata). Nu vom atinge insa gingiile, ci numai dintii. Recomandabil este, de asemenea, ca dimineata si seara sa fie aspirate cateva picaturi de apa rece pe nas, pentru a curati cat mai bine partile interioare (operatiunea se poate efectua de cateva ori pe zi).
Studii asupra tabagismului au condus la concluzia, ca la majoritatea fumatorilor este diminuata capacitatea vitala, iar mortalitatea este mai mare la fumatori decat la nefumatori.
Cum te poti lasa de fumat?
Cresterea numarului fumatoarelor in randul femeilor tinere, al adolescentelor, ridica probleme nu numai cu caracter estetic dar si social, legate de urmarile tutunului asupra organismului femeii, asupra femeii gravide si a urmasilor ei, asupra evolutiei hormonale a femeii in decursul vietii. Campaniile de educatie sanitara – antitutun – se dovedesc pe deplin justificate.
Intrucat multe persoane doresc sa scape de acest viciu, dar nu au destula vointa, ii informam ca, rezultate bune de stimulare a vointei de a se lasa de fumat, se obtin prin acupunctura prin care se accelereaza dezintoxicarea de la 2-3 ani, la 2-3 luni.
Un rol important il are insa fumatorul, care trebuie sa colaboreze cu medicul, in sensul de a vrea sincer sa se debaraseze de acest viciu, care are consecinte nefaste asupra intregului organism.
La noi in tara, in unele statiuni balneare, acupunctura este folosita ca adjuvant in tratamentul celor care vor sa se lase de fumat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu