luni, 5 iulie 2010

Un gel minune ar putea elimina plombarea dintilor!

Gata cu frica de dentisti: un gel special pentru regenerarea dintilor ar putea inlocui in curand clasica plombare a zonelor afectate de carii.

Dentistii ar putea in curand sa isi agate in cui frezele.
O noua peptida, incorporata intr-un gel sau intr-un film subtire si flexibil, plasata langa o carie va incuraja regenerarea dintelui in mai putin de o luna.
Acest gel ar putea elimina nevoia de a umple cavitatile afectate de carie si nu ar mai fi nevoie de a se sapa adanc pe canalul unui dinte infectat.
"Nu este ca o pasta de dinti" care previne formarea cariilor, spunea Nadia benkirane-Jessel, un cercetator al Institului National de Sanatate si Cercetare Medicala, din Franta. "Noi aici incercam sa controlam o carie (in clipa in care se dezvolta)".
Gelul minune ar transforma vizita la dentist intr-o sedinta placuta unde in loc de freza, stomatologul ar aplica pur si simplu gelul asupra zonei infectate.
Cauzele unei carii pot varia dar tratamentul este acelasi: se gaureste adanc in dinte, se curata zona afectata si se umple gaura cu o plomba pentru a se preveni o infectie viitoare.
Gelul (sau pelicula de film) contine o peptida cunoscuta ca MSH (Hormonul de stimulare a melanocitei). Studii recente au demonstrat ca MSH incurajeaza regenerarea osului.
Pentru inceput, pentru a-si testa produsul, francezii au aplicat gelul (sau pelicula de film) ce contine peptida MSH pe cariile unor soareci de laborator. Dupa o luna, cariile au disparut si dintii se regenerasera.
Benkirane-Jessel avertizeaza ca acest gel are rolul de a trata un dinte, el nu va preveni formarea altor carii pe viitor.
Sa nu va aruncati inca periutele de dinti ca mai urmeaza ca acest gel sa fie aplicat si la oameni dupa care, in caz ca este aprobat, va ajunge si in cabinetul stomatologilor.

Niciun comentariu: