vineri, 11 iunie 2010

Anii de aur: peste varsta de 60 de ani

Bucurându-vă de o bună sănătate şi vitalitate, puteţi spera să trăiţi din plin încă 20-30 de ani după vârsta de 60 de ani. O abordare optimistă a vieţii după pensionare vă permite sa descoperiţi mari bucurii ca model pentru cei tineri, fiind o sursă de inspiraţie pentru copiii şi nepoţii dumneavoastră, dacă îi aveţi, şi o companie valoroasa pentru prieteni. Dacă vă înţelegeţi pe dumneavoastră înşivă şi sunteţi realistă în ceea ce priveşte pericolele ultimei perioade a vieţii, care vă diminuează mobilitatea şi vă ameninţă independenţa, veţi fi capabilă să faceţi cei mai potriviţi paşi în direcţia autoajutorării. Deşi progresele medicale pot ajuta - chirurgia avansată vă oferă noi articulaţii, precum protezele de şold, şi poate da inimii o nouă viaţă prin operaţii de by-pass - prevenirea rămâne cel mai bun tratament.

RĂMÂNÂND ALERTĂ ŞI ACTIVĂ
Femeia în vârstă este cel mai bine fortifiată de un mod de viaţă sănătos şi o atitudine pozitivă. Nu este niciodată prea târziu să renunţaţi la fumat sau să puneţi capăt consumului de alcool. Asiguraţi-vă că în continuare mâncaţi prânzuri nutritive şi faceţi regu­lat efort fizic. Poate fi necesară o modificare a exerciţiilor fizice, pentru a se potrivi cu starea dumnea­voastră de mobilitate, dar o plimbare în pas vioi în fiecare zi vă menţine stimulate şi corpul, şi mintea. Ar trebui să vă consultaţi medicul pentru a afla ce tip de exerciţii vă sunt potrivite. Femeile în vârstă pot avea o şedinţă cu un antrenor personal la fel ca şi cele tinere, pentru a descoperi care este setul optim de exerciţii fizice pentru ele.
Exerciţiul minţii este la fel de important ca şi cel al corpului şi acum aveţi şansa de a recupera oportu­nităţile educaţionale pierdute. Studiul vă poate des­chide uşi către multe ore de creaţie şi producţie. Piaţa locurilor de muncă tocmai realizează potenţialul re­prezentat de grupul persoanelor în vârstă, aşa încât profitaţi de aceste tendinţe preferenţiale de evoluţie.
O femeie în vârstă poate fi constrânsă să petreacă tot mai mult timp în casă. In acest caz, este impor­tant să existe susţinerea familiei, dacă este posibil, sau a asistenţilor sociali sau medicali. Un grup de prieteni cu mai multă mobilitate vă vor ajuta să vă menţineţi starea de stimulare prin vizite, schimbul de cărţi sau materiale video, asigurându-vă că nu vă veţi simţi singură sau plictisită. În general, nu există nici un motiv ca facultăţile dumneavoastră mentale să nu funcţioneze la fel de bine pe cât au făcut-o întot­deauna şi multe femei în vârstă găsesc o mare plăcere în a citi şi a scrie. Un grup local preocupat de istorie poate valorifica amintirile dumneavoastră şi redactarea mărturiilor poate fi o activitate plăcută.
O parte inevitabilă a procesului de îmbătrânire este pierderea celor dragi. Decesul unui partener de viaţă poate să apară ca o irecuperabilă lovitură a sorţii. Tristeţea şi depresia care urmează după o astfel de pierdere grea sunt o parte firească a perioadei de doliu. Dar dacă nu puteţi depăşi momentul - şi multe femei îşi ascund sentimentele şi le este dificil să vorbească despre durerea lor - medicul dumnea­voastră v-ar putea recomanda unei persoane care va poate ajuta să rezolvaţi acest impas psihic.
Plăcerile vârstei
Posibilitatea de a păstra legătura cu tinerii permite unei femei să-şi transmită mai departe cunoştinţele şi expe­rienţa. Sentimentul că este utilă o poate ajuta să descopere liniştea sufletească.
Suport şi prietenie
Discuţiile cu prietenele sunt unul din cele mai bune tonice. In ultimii ani, femeile de aceeaşi vârstă îşi pot împărtăşi experienţele trecute şi îşi pot oferi un suport reci­proc practic şi moral.

Niciun comentariu: