joi, 24 iunie 2010

Cum sa comunici cu un sef dificil

A avea un şef cu abilităţi manageriale şi de comunicare scăzute este un lucru foarte comun, în ciuda faptului că acestea sunt cele mai importante abilităţi pentru o persoană într-o poziţie de conducere. Iar din acest motiv, o astfel de persoană îţi poate face cu uşurinţa munca o povară.

Există numeroase studii care arată că relaţia proastă cu managerul direct se numără printre cauzele principale pentru care angajaţii părăsesc un loc de muncă. O astfel de acţiune este prima pe care ţi-o recomand dacă şi tu ai o astfel de relaţie cu managerul tău, datorată faptului că el este dificil.

Însă înainte de a face acest pas, îţi eşti dator ţie să încerci să faci relaţia să funcţioneze. Mai ales dacă din motive obiective, ai nevoie să rămâi în acel job o perioadă de timp. Când şeful tău nu are abilităţi de comunicare pe măsura funcţiei, poţi să compensezi prin abilităţile tale de comunicare şi să faci relaţia voastră să funcţioneze.

Iată cum:

1. Înţelege-i motivaţiile. Ai considerabil mai multe şanse să comunici eficient cu un şef dificil dacă înţelegi de ce se poartă aşa cum se poartă. Poate îi place să fie în centrul atenţiei, poate este nesigur pe competenţa sa, poate îi pasă doar de rezultate, nu de oameni. Uită-te dincolo de comportamentul şefului tău şi caută să descoperi ce factori psihologici îl determină.

2. Foloseşte această înţelegere. Atunci când ai o imagine bună despre motivaţiile şefului tău, te poţi folosi de ea pentru a găsi căile cele mai eficiente să îţi influenţezi şeful. De pildă, dacă ştii că şeful tău vrea să fie apreciat ca fiind competent, atunci când îi propui o idee fă astfel încât să vadă cum ideile lui te-au ajutat să ajungi la aceasta. Este mult mai probabil să accepte ideea ta.

3. Comunică cu încredere. Majoritatea oamenilor au tendinţa să adopte un comportament pasiv, submisiv în faţa unui şef dificil. Din păcate, acest comportament este cel care-i alimentează tendinţele dificile. Contra-intuitiv, ceea ce funcţionează este un stil ce comunicare clar, deschis, fără a ezita să-ţi exprimi ideile şi nevoile. Ceea ce-i arată şefului un astfel de stil e faptul că eşti într-o poziţie de putere. O strategie oarecum riscantă, dar per total mult mai eficientă cu majoritatea şefilor.

4. Fii diplomat. A fii deschis cu şeful tău nu înseamnă să-i spui lucrurile din topor, fără să te gândeşti deloc la efectul lor. Înseamnă să spui lucrurilor pe nume, însă formulate şi exprimate într-un mod în care au cele mai bune şanse să fie primite pozitiv. Dacă ai ceva de rău de spus, spune şi ceva onest de bine înainte. Dacă contrazici o anumită opinie, fă asta pe un ton calm şi neagresiv.

5. Arată că poţi fii pierdut ca angajat. Un lucru pe care l-am constatat de numeroase ori este acela că angajaţii care sunt dispuşi să tolereze orice sunt cei care ajung să primească cel mai rău tratament. Este esenţial încă de la angajarea ta să comunici prin maniera ta de a aborda lucrurile că ai standarde, că nu tolerezi orice şi că atunci când nu eşti tratat cum doreşti, vei lua măsuri. Dacă eşti un angajat valoros, asta va motiva majoritatea şefilor să te trateze adecvat. Iar dacă nu, în mod clar ţi-a ales greşit angajatorul şi este momentul să faci paşi în carieră.
Publicat de rectangular la 01:01 0 comentarii

Niciun comentariu: