marți, 15 iunie 2010

Cum sa ai racoare in casa cu bani putini...

A venit vara, iar caldura de afara îti poate transforma locuinta într-o adevarata sauna. Daca nu vei lua masuri din timp, statul în casa, peste zi, va fi un chin. Iata câteva sfaturi despre cum sa pastrezi racoarea în apartament fara sa cumperi un aparat de aer conditionat.

Tine usile si ferestrele închise!

În general, când folosesti baia, este bine sa nu permiti aburilor sa intre în casa. Aburii duc la cresterea umiditatii, iar aerul va deveni imposibil de respirat.
Foloseste un ventilator special pentru baie care sa evacueze aburii pe gaura de aerisire. Peste zi, tine geamurile închise.
Este total gresita ideea ca, daca deschizi geamurile, în casa va fi mai racoare. Dimpotriva. Aerul firbinte va patrunde în locuinta si o va supraîncalzi.
Daca vrei sa aerisesti, aeriseste dimineata sau noaptea.

Trage draperiile!

Peste zi, mai ales daca nu stai acasa, trage toate jaluzelele si draperiile. Astfel, caldura va fi împiedicata sa patruda în locuinta.
Daca nu ai daperii dar vrei sa cumperi, este recomandat sa alegi produse fabricate din materiale de buna calitate precum bumbacul.

Pune jaluzele albe sau storuri exterioare

Daca nu ai, ar fi bine sa cumperi jaluzele pentru geamuri. Culoarea acestora trebuie sa fie deschisa, chiar alba pentru a reflecta razele soarelui.
Jaluzelele pot fi din plastic sau din material textil. La geamurile de la balcon poti monta perdelute, iar geamurile de la camera pot fi acoperite cu storuri exterioare din lemn. Acestea apara si mai mult camera de caldura.

Foloseste plante de apartament

Si plantele te pot ajuta sa scapi de canicula. Cumpara plante înalte pe care sa le asezi pe pervazul geamurilor sau în balcon. Acestea fac umbra dar capteaza si razele soarelui.
De recomandat sunt soiurile de palmieri care se gasesc în magazine dar si plantele agatatoare.

Elimina umiditatea

Umiditatea face ca o încapere sa para mai calduroasa decât este. Încearca sa reduci umiditatea din locuinta. În timpul zilei nu spala rufe, nu usca haine în casa si nu gati. Lasa aceste activitati mai spre seara.

Limiteaza functionarea electrocasnicelor

Electrocasnicele emana mul­­ta caldura. Opteaza pentru cele economice si limiteaza functionarea lor. Evita în cursul zilei sa folosesti cuptorul.
Procedeaza la fel si în ceea ce priveste becurile: utilizeaza becuri fluorescente care degaja mai putina caldura.

Cumpara un ventilator

În magazine exista foarte multe modele de ventilatoare. Ai de unde alege. Poti cumpara un ventilator pe care sa-l atasezi de lustra iar cu ajutorul lui camera se va raci cu 6-7 grade Celsius.
Ventilatoarele sunt mult mai ieftine decât un aparat de aer conditionat si nici nu folosesc foarte multa energie electrica.

Niciun comentariu: