Abuna Pauolos, patriarhul Bisericii Ortodoxe din Etiopia, a anuntat ca va arata lumii intregi una dintre cele mai importante relicve ale crestinatatii, Chivotul Legamantului
Abuna Pauolos, patriarhul Bisericii Ortodoxe din Etiopia, a anuntat ca va arata lumii intregi una dintre cele mai importante relicve ale crestinatatii, Chivotul Legamantului. Acesta nu a mai fost vazut de milenii, si a reprezentat poate cel mai cautat artefact din istorie, alaturi de Sfantul Graal.
„Cat de curand, lumea va putea admira Chivotul Legamantului, cel in care Biblia spune ca sunt pastrate tablele de lut cu cele 10 porunci, alaturi de o mostra de mana, hrana divina care i-a tinut in viata pe israeliti in lungul lor drum catre Pamantul Fagaduintei”, este declaratia soc a patriarhului etiopian, facuta in timpul intalnirii sale din Italia cu Papa Benedict al XVI-lea.
"A trecut aproape un an de la aparitia acestor declaratii socante , chivotul inca nu a fost prezentat lumii ,totusi vorbim de un patriarh conducatorul bisericii ortodoxe in respectiva tara, fie ea chiar si etiopia , se pune intrebarea daca este adevarat ce spune ...de ce nu l-a aratat pana acum ?......sau daca a mintit (lucru de care ma indoiesc) , care este motivatia ?
„Chivotul Legamantului se afla in Etiopia de multe secole”, sustine Pauolos. „Ca patriarh l-am vazut de multe ori, dar numai cateva persoane au putut face acelasi lucru, pana in prezent”.Conform patriarhului, Chivotul este pastrat intr-o biserica a carei locatie este tinuta secreta.
Pentru a apara relicva sacra, o copie a chivotului a fost postata in absolut fiecare biserica etiopiana. Prezenta sa in Etiopia este sustinuta si de istorici, cei care atesta faptul ca artefactul a fost mutat in aceasta tara africana inca din secolul VII i. Hr. Invatatii musulmani sustin insa ca el va fi descoperit in ultimele zile ale lumii de catre Mahdi – o figura mesianica din Islam.
ISTORIA "CHIVOTULUI LEGII"
Chivotul Legii, cum se mai numeste artefactul mentionat in capitolul Exodului din Biblie, reprezinta cea mai importanta comoara a “Poporului Ales”. Pentru israeliti, el constituia cel mai sacru obiect de pe Pamant, creat de Dumnezeu Insusi, prin intermediul lui Moise, pe Muntele Sinai. Chivotul era un cufar masiv, poleit cu aur, lung de 118 centimetri, inalt si lat de 78 centimetri, cu o pereche de manere din lemn de o parte si de cealalta si cu doi heruvimi din aur dispusi fata in fata, cu aripile intinse, deasupra capacului.
Cufarul trebuia sa adaposteasca relicvele sacre, printre care cele doua table de piatra pe care erau scrise Cele Zece Porunci si un vas cu mana din cer, care cazuse spre hrana evreilor in pustie, dupa ce trecusera Marea Rosie, cand au fost eliberati din robia Egiptului. Ierusalimul, capitala regatului israelian si casa Templului lui Solomon, era si locul in care era gazduit Chivotul Legamantului.
Jerusalem
In 607 i.Hr orasul a fost jefuit de catre babilonieni, sute de mii de evrei fiind ucisi. 70 de ani mai tarziu, cand israelitii s-au intors in cetate, Chivotul disparuse. De atunci, nu se stie sigur ce s-a intamplat cu acesta relicva nepretuita, iar diferitele zvonuri au fost alimentate numai de speculatii. Dintre acestea, cea mai raspandita este cea conform careia Chivotul ar fi fost ascuns de catre israeliti inainte de a fugi din oras, odata cu ocupatia babilonienilor. Locatiile posibile se spune ca ar fi Muntele Nebo din Egipt sau Etiopia.
Obeliscul din Aksum (Etiopia)
Conform legendei, in imensul sit funerar al regilor de la Aksum a fost ascuns Chivotul Legii, comoara cea mai de pret a Israelului. Vechi de peste 1.700 de ani si inalt de 24 de metri, Obeliscul din Aksum, in care se presupune ca se afla Chivotul, cantareste nu mai putin de 100 de tone.
Misterul ridicarii absolut incredibile a obeliscului i-a facut pe multi sa lanseze fel de fel de teorii, care mai de care mai fantasmagorice. Insa, nici pana in ziua de azi, arhelogii nu au putut explora in intregime labirintul subteran aflat sub colosul de granit. Pe langa acestea, oamenii de stiinta din zilele noastre nu au reusit sa isi explice de ce labirintul subteran e pazit atit de strasnic de capcane mortale pentru oricine incearca sa exploreze tunelurile.
Un comentariu:
Scuze, comentariul meu nu este despre acest articol. De ce ati intitulat blogul asa? Eu implinesc anul acesta exact 60 de ani, dar nu ma regasesc în articolele dvs.decat in (prea) mica masura.
Trimiteți un comentariu